O dantură sănătoasă și frumoasă este visul oricărei persoane. Ca să corectăm probleme precum dinții strâmbi, dinții înghesuiți sau dantură cu multe spații putem apela la aparatul dentar. Acesta nu este recomandat doar în cazul copiilor, așa cum mulți dintre noi avem tendința să credem.
Ce probleme sunt corectate daca purtați aparat dentar
– dinți înghesuiți; dacă ai o respirație urât mirositoare după ce te-ai spălat pe dinți și după ce folosești ața dentară, este semn că bacteriile nu pot fi îndepărtate cum trebuie, fiind bine prinse între dinții aglomerați, deci este nevoie de aparat dentar;
– dinți care au crescut într-o poziție incorectă, sunt strâmbi;
– când ai mușcătura incorectă;
– în cazul în care maxilarul este aliniat greșit, poate pune accent suplimentar asupra articulațiilor temporo-mandibulare, articulațiile care conectează mandibula de craniu. Dacă te confrunți frecvent cu durere în aceasta zona, poate fi nevoie de purtarea aparatului dentar, pentru a alinia în mod corespunzător maxilarul;
– în cazul în care dinții sunt depărtați unul de celălalt, fapt care îți poate afecta mușcătura;
– în situația în care maxilarul superior și cel inferior nu sunt bine aliniate, fapt care favorizează apariția problemelor cu masticația alimentelor, cât și fracturi ale dinților;
– pot apărea probleme digestive, pentru că alimentele nu sunt mestecate corect.
Cum alegem aparatul dentar
Cel care decide ce tip de aparat dentar trebuie să purtăm este medicul ortodont. în unele cazuri, poate fi nevoie de extracții dentare, pentru că dantura este înghesuită, iar aparatul dentar să fie montat abia dup ce a avut loc extracția. Înainte de a decide dacă este nevoie de aparat dentar, medicul recomandă o radiografie panoramică.
Un aparat ortodontic poate fi fix, sau mobil și este purtat între șase luni și trei ani, în funcție de evoluția fiecărei persoane în parte. Durata depinde de sănătatea gingiilor, de cum evoluează pacientul, dar și de masă osoasă. De obicei, durata de purtare a aparatelor invizibile este mai scurta decât a celor fixe.
În cazul aparatelor fixe, bretelele cu care se lipsesc pe dinți, cunoscute drept braketi, sunt confecționate din metal. Acestea se montează pe partea exterioară a danturii. Când vine vorba despre aparatele dentare invizibile, bretelele de susținere se fixează pe partea interioară a dinților. Materialul din care sunt confecționate braketurile este ceramică, ceea ce înseamnă că imita culoarea dintelui. De asemenea, există și aparate ortdontice transparente. Bretelele transparente sunt estetice, deoarece ele trec de cele mai multe ori aproape neobservate.
Persoanele care poartă aparat dentar pot simți un disconfort la început, însă dupa câteva zile acesta vă dispărea. În cazul în care durerea este supărătoare, poți apela la un analgezic.
În cazul adulților, perioada purtării aparatului dentar poate să fie mai lungă decât în cazul copiilor și adolescenților.
Aparatul dentar la copii
Asociația Americană de Ortodonție recomandă un consult la un medic ortodont în jurul vârstei de 7 ani. În urma acestuia, medicul va stabili daca este sau nu nevoie de purtarea unui aparat ortodontic.
Semnele care trebuie să îi dea de gândit unui părinte legate de nevoia unui aparat dentar la copil, pot fi vizibile sau mai puțin vizibile.
Astfel, poate fi vorba despre:
– dinți care sunt poziționati incorect, fie sunt strâmbi, fie sunt prea înghesuiți sau sunt depărtați, existând spații între ei;
– copilul îsi suge dintii, deși a trecut de mult de perioada cănd este obișnuit acest lucru la copii;
– respirație greoaie, pe gură, a copilului;
– copilul își mușcă des obrazul;
– maxilarul are o expresie disproporționată;
– scrâșnitul din dinți pe timpul nopții;
– dinții de lapte au căzut mai devreme sau mai târziu decât se întâmplă în mod normal.
În urma purtării aparatului dentar nu sunt corectate doar problemele stomatologice, ci și eventualele probleme cu digestia care ar putea să apară, deoarece alimentele nu sunt mestecate corect.
Aparatul dentar autoligaturant sau „aparatul care îndreaptă dinții mai repede”
Pentru fabricarea brackeţilor autoligaturanţi este nevoie de o tehnologie mai avansată, de unde şi costurile mai ridicate pentru tratament. Sistemul acesta de brackeţi este extrem de versatil, ceea ce face posibil ca la debutul tratamentului, forţele să fie mici şi să crească gradual pentru ca mai apoi să permită un control total pentru poziţionarea corectă a fiecărui dinte.
Avantajele brackeţilor autoligaturanţi:
– confort crescut: jenează mult mai puţin datorită lipsei ligaturilor clasice (module) şi formei mai rotunjite a brackeţilor;
– scurtarea duratei de tratament ortodontic;
– igiena dentară se face mai uşor şi mai rapid
– mai puţine controale în cabinet
– mai puţine dureri decât la aparatul fix clasic.